bEHANDLINGAR

Vi vill vara med och skapa leenden. 

Genom årliga kontroller, förebyggande vård och rådgivning kan du hålla dina tänder hela och friska under lång tid. 

 

 Klicka på den behandling du är intresserad av att läsa mer om

Akuta problem? Lugn vi finns här för dig. Ring nu så bokar vi en tid åt dig redan idag!

Vi hjälper dig med alla slags akuta problem. Om du har akut smärta, tandvärk, skadat eller slagit ut en tand, har problem med protesen eller andra akuta problem. Hör av dig till oss så bokar vi en tid så att du får komma så snabbt som möjligt!

 Att gå till tandläkaren årligen är det bästa sättet att hålla dina tänder hela och friska under lång tid.  Med regelbundna undersökningar kan man förebygga tandsjukdomar och det ökar möjligheten att upptäcka problem på ett tidigt stadium. Undviker man att gå till tandläkaren blir det som var ett litet problem från början bara större och större.

Kom på en undersökning så ser vi över vad du, dina tänder och din mun har för behov. Vi tar hand om ditt leende!

De flesta känner ett obehag inför ett besök hos tandläkaren men vissa har även en tandvårdsrädsla och ibland är det så illa att de helt undviker att gå till tandläkaren. Men att gå på regelbundna kontroller hos en tandläkare är nödvändigt för din munhälsa.

På tandtorget vill vi förändra känslan många har inför sitt tandläkarbesök och istället göra det till en så behaglig upplevelse som möjligt. För att du ska kunna känna dig hemma hos oss har vi utformat vårt Tandtorg till en fräsch och avslappnad miljö så att det kan ge lugn och välbefinnande.

Vi anpassar alltid varje behandling efter dina behov. Tala om att du är tandvårdsrädd redan när du bokar din tid så sätter vi av en lite längre tid. Du kan även träffa din tandläkare utan att behöva göra någon behandling. Ni kan prata igenom undersökningen och ifall någon mer behandling behöver utföras, sedan är valet ditt om och när du vill gå vidare.

Genom att förklara exakt vad du tycker är obehagligt och så detaljerat du kan desto bättre kommer vi kunna anpassa behandlingen och göra dig mer bekväm i situationen. Om du känner stor ångest inför ditt besök erbjuder vi även lugnande inför behandlingen.

Du är alltid varmt välkommen att besöka oss och du kan alltid ringa eller maila om du har några frågor.

Förutom den dagliga munhygienen kan det ibland behövas en professionell tandrengöring om det finns tandsten och missfärgningar på tänderna. Vid regelbunden tandrengöring minskar risken för de vanligaste munsjukdomarna, karies och parodontit.

Rengöringen kan bestå av estetisk rengöring som tar bort fläckar och missfärgningar på tänderna, en djuprengöring som tar bort bakteriebeläggningar som plack och tandsten och till sist en polering av tänderna som gör de extra rena och blanka – den där härliga känslan när man för tungan över tänderna.

Om du har hål i tänderna (tandröta/karies) kan man behöva laga, då försöker tandläkaren behålla så stor del av tanden som möjligt. Hål i tänderna får man av att bakterier i tändernas plack angriper tanden och det uppstår tandröta eller så kallat karies.

Behandlingen av karies går ut på att få rätt balans mellan de faktorer som angriper och de som försvarar tänderna. Om en tand behöver lagas tas först den kariesangripna tandvävnaden bort och sedan fylls hålet med fyllnadsmaterial, vanligtvis komposit.

Men att bara laga en tand botar inte kariessjukdomen. Bakteriernas tillgång på socker och andra kolhydrater måste minskas och man måste bättra sin munhygien. Tandborstning med fluortandkräm och att göra rent mellan tänderna (tandtråd) tar bort placket på tänderna i vilket bakterierna finns. Fluoret i tandkrämen stärker tänderna inifrån och gör dem mer motståndskraftiga. Vad man äter och hur ofta spelar också en viktig roll i hur man bekämpar bakteriernas angrepp.

Tandläkaren hjälper dig med information, råd och anvisningar hur just du ska göra för att på bästa sätt få rätt balans.

Dragspelsinnehåll

Ibland kan det bli nödvändigt att dra ut en tand när det inte finns något sätt att rädda tanden. Det kan vara på grund av omfattande kariesangrepp, tandlossning, inflammation, problem med en visdomstand eller någon form av skada.

Med bra teknik och bedövning är det oftast smärtfritt att dra ut en tand men det kan uppstå lättare besvär så som svullnad, blödning och ömhet efter behandlingen, fast det går oftast över efter en vecka.

Om du har förlorat en tand går det oftast att ersätta den med en protes eller implantat.

Den vanligaste orsaken till att en tand måste rotfyllas är att pulpan (mjukvävnaden i tanden) blivit inflammerad eller infekterad av bakterier från ett hål i tanden (ett kariesangrepp). Att rotfylla en tand innebär att tandläkaren tar bort tandens inre mjukvävnad för att sedan fylla rotkanalen. Oftast måste man kronförse tanden för att rotfyllningen ska hålla tätt. 

Blöder tandköttet när du borstar tänderna? Då kan det vara inflammerat. Inflammationen kan gå över till en infektion som kan göra att du i värsta fall förlorar tänder. 

Tandlossning (parodontit) beror på att det finns bakterier runt tänderna som kan göra att tandköttet blir inflammerat. Får inflammationen växa kan det bli en infektion som leder till att tänderna långsamt lossnar då infektionen förstör tändernas fäste i käken. Behandling går ut på att ta bort de bakteriebeläggningar som finns och läka ut infektionen. Ju tidigare sjukdomen upptäcks desto enklare blir behandlingen.

Redan skadat tandfäste kan oftast inte återskapas men behandlingen kan förhindra att mer av fästet förstörs. Sjukdomen förebyggs genom god munhygien och regelbundna tandvårdsbesök

Bettskena är en del i behandlingen av tandgnissling eller tandpressning. En specialgjuten skena tillverkas efter ditt bett för att avlasta käkleder, tuggmuskler och tänder.

Symptom på tandgnissling och tandpressning kan vara att man på morgonen har huvudvärk, ömma, värkande tänder, tuggmuskler och käkleder. Går man med obehandlad tandgnissling kan det orsaka påtagligt tandslitage med ilningar som påföljd.

Det finns även möjlighet att behandla med Botox.

Kronor ersätter enstaka tänder som blivit alltför skadade eller har för stora hål i sig. Många gånger håller då inte plastfyllningen eftersom det finns för lite tandsubstans kvar att fästa vid.

Då kan en krona vara ett bra alternativ då den omsluter hela tanden som en “mössa” till skillnad från plastlagning som endast täcker en mindre yta på tanden. 

Kronor kan framställas i olika material och är tandfärgade. Alla fastsittande konstruktioner kommer med 2 års garanti.

Saknas flera tänder kan man bygga en bro. En bro består av kronor och ett hängande led. Kronorna ersätter de skadade tänderna och fungerar som ett stöd till det hängande ledet som ersätter den saknade tanden. En bro är alltså en fast tandkonstruktion som ersätter en eller flera tänder och som sitter ihop i ett stycke.

I folkmun kallas en bro ofta för brygga. Alla fastsittande konstruktioner kommer med 2 års garanti. 

Tandproteser är avtagbara tandersättningar gjorda av akryl. Proteser finns i olika utföranden beroende på just ditt behov. De kan ersätta några tänder eller en hel tandbåge d.v.s. alla tänder i en käke.

En protesbehandling utförs i flera steg, vanligtvis tar det 4-6 sittningar. Efter att du fått din

protes bokar vi 1-2 tider för kontroll. Protesen kommer alltid med 1 års garanti.  

Tandimplantat innebär att man ersätter förlorade tänder genom att operera in skruvar i käkbenet och på dessa fästs konstgjorda tänder exempelvis kronor och broar. Det är även möjligt att ersätta hela tandbågen.

För att en implantatbehandling ska kunna utföras måste tandköttet och käkbenet vara friska.

Skalfasader är ett tunt skikt av material, plast eller porslin , som ersätter tändernas framsida för att skapa ett vitare och jämnare utseende. De kan dölja skadade, slitna och missfärgade tänder och ge dem ett snyggare utseende, inte bara till färgen utan även till storlek och form.

Invisalign är så kallade osynliga tandställningar för vuxna. De består av ett antal genomskinliga avtagbara tandskenor som skräddarsys helt utifrån dina tänder för att flytta dem lite i taget. De bärs i stort sett dygnet runt men kan tas ut vid måltider, tandborstning och andra liknande tillfällen. 

Ansvarsfull tandblekning utförs med hjälp av tandläkare. Du kan göra tandblekning hos tandläkaren på två olika sätt. Antingen direkt i tandläkarstolen med hjälp av laser eller succesiv hemblekning med specialgjutna tandskenor -som tandläkaren framställer, tillsammans med blekmedel som du sedan använder själv hemma under ett antal nätter.