TandRengöring

 

Genom förebyggande tandvård kan du hålla dina tänder hela och friska under lång tid. Ta hand om dina tänder och munhälsa – tandrengöring är bra både för dig och din plånbok.

Här nedan besvarar vi några vanligt förekommande frågor.

Vad är plack och tandsten?

Plack är en klibbig film av bakterier och matrester som kan ansamlas på tändernas yta. Om placket inte avlägsnas genom borstning och tandtråd kan det gradvis tränga in under tandköttet och orsaka irritation och inflammation. Här är några vanliga konsekvenser av plack och tandsten. 

Plack under Tandköttet:

Plack är en klibbig film av bakterier och matrester som kan ansamlas på tändernas yta. Om placket inte avlägsnas genom regelbunden rengöring med borstning och tandtråd kan det gradvis tränga in under tandköttet och orsaka irritation och inflammation.

Gingivit:

När placket tränger in under tandköttet kan det leda till en tillstånd som kallas gingivit. Gingivit är en mild form av tandköttsinflammation som kan orsaka symtom som svullnad, rodnad och blödning i tandköttet när du borstar eller tandtrådar. Detta är en tidig indikation på tandköttssjukdom.

Tandsten under Tandköttet:

Om plack inte avlägsnas i tid kan det mineraliseras och förvandlas till tandsten. Tandsten är en hård beläggning som är svår att ta bort med vanlig rengöring, som borstning och tandtråd. Tandstenen kan fastna djupt under tandköttet och orsaka mer allvarlig tandköttsinflammation och tandhälsoproblem.

Tandköttssjukdom:

Om tandsten och plack inte behandlas kan de leda till mer allvarliga tandköttsproblem, som parodontit (tandlossningssjukdom). Parodontit kan resultera i tandköttets retraktion, förlust av tandfäste och till och med tandförlust om det inte behandlas i tid.

För att förebygga tandsten och plack under tandköttet är det viktigt att upprätthålla en konsekvent och effektiv munvårdsrutin. Det inkluderar regelbunden borstning och användning av tandtråd för att avlägsna plack från ytan av dina tänder och längs tandköttets linje. Om du redan har tandsten eller tecken på tandköttsproblem kan en professionell tandrengöring och behandling vara nödvändig för att avlägsna tandsten och förbättra tandköttshälsan. Regelbundna besök hos tandläkaren är också avgörande för att övervaka och upprätthålla din tandhälsa.

Hur går tandrengöring till?

Professionell tandrengöring är en viktig del av tandvård som utförs av en tandhygienist. Det syftar till att avlägsna plack och tandsten från dina tänder och tandkött för att förebygga tandproblem och förbättra din munhälsa. 

Här är en översikt över hur professionell tandrengöring går till: 

1. Undersökning och Bedömning:

Innan tandrengöringen påbörjas, kommer tandhygienisten eller tandläkaren att undersöka din mun och bedöma din tandhälsa. De kan använda speglar och sondar för att inspektera dina tänder och tandkött och leta efter eventuella problemområden.

2. Avlägsnande av Plack:

Plack är en tunn, klibbig film av bakterier och matrester som bildas på dina tänder. Tandhygienisten använder en skrapa eller ultraljudsinstrument för att noggrant ta bort placket från alla ytor på dina tänder, inklusive mellan tänderna och längs tandköttslinjen.

3. Avlägsnande av Tandsten:

Tandsten, även känd som tandsten, är en hård beläggning som bildas när plack mineraliseras över tiden. Tandsten kan inte tas bort med vanlig borstning och tandtråd, så professionell rengöring är nödvändig. Tandhygienisten använder specialverktyg för att skrapa och avlägsna tandsten från dina tänder.

4. Polering & Fluorlack

Efter att plack och tandsten har avlägsnats poleras dina tänder för att göra dem släta och rena. Poleringen görs med en elektrisk borste och en speciell tandkräm. Detta hjälper till att ta bort ytliga fläckar och gör dina tänder mer motståndskraftiga mot plack. Tandrengöringar inkluderar även en fluorbehandling. Fluor stärker emaljen och hjälper till att förebygga karies. 

5. Råd och Instruktion:

Efter rengöringen ger tandhygienisten dig råd och instruktion om munvård. De kan diskutera borstningstekniker, användning av tandtråd, användning av munskölj och andra tips för att upprätthålla en god tandhälsa mellan dina besök.

Vad behöver jag tänka på innan och efter tandrengöring?

Att förbereda sig och ta hand om dina tänder före och efter en tandrengöring är viktigt för att säkerställa att du får bästa möjliga resultat och upprätthåller en god munhälsa. Här är några saker att tänka på:

Innan ditt besök:

Rengöring av Tänderna: Borsta och använd tandtråd som vanligt före ditt besök. Detta hjälper till att avlägsna grova partiklar och gör det lättare för tandläkaren att utföra en noggrann undersökning och rengöring.

Efter ditt besök:

Ökad Känslighet:

Efter en tandrengöring kan dina tänder vara känsligare än vanligt, särskilt om du har fått en fluorbehandling. Undvik att äta eller dricka mycket kalla eller varma drycker och matvaror direkt efter rengöringen.

Förbättrad Munvård:

Följ de råd och instruktioner som tandhygienisten ger dig om munvård. De kan rekommendera specifika produkter eller tekniker för att upprätthålla en god tandhälsa mellan dina besök.

Undvik Färgstarka Livsmedel och Drycker:

Efter en rengöring är dina tänder mer mottagliga för färgämnen från mat och dryck. Undvik starkt färgade livsmedel och drycker som rödvin, kaffe och curry under de första dagarna efter rengöringen.

Mild Tandborstning:

Borsta dina tänder försiktigt efter rengöringen, särskilt om du har känsliga tandkött eller områden. Använd en mjuk tandborste och undvik hård borstning som kan skada tandköttet.

Drick Vatten:

Drick mycket vatten för att hjälpa till att skölja bort eventuella rester och för att hålla munnen hydrerad.

Följ Upp:

 Boka din nästa tandläkarundersökning och tandrengöring enligt rekommendationen från din tandläkare eller tandhygienist. Regelbundna besök är avgörande för att upprätthålla din munhälsa.

Att följa dessa riktlinjer kan hjälpa dig att få en effektiv tandrengöring och bibehålla en hälsosam och strålande munhälsa. Om du har några specifika frågor eller bekymmer, tveka inte att diskutera dem med din tandläkare eller tandhygienist.

Boka Din Tandrengöring hos Tandtorget Lund

Nu när du förstår varför vi är det bästa valet för din tandrengöring, vill vi uppmuntra dig att boka din tid hos Tandtorget Lund redan idag. Upplev skillnaden själv. Vi ser fram emot att välkomna dig till vår klinik och hjälpa dig att uppnå och bevara en strålande munhälsa. Din hälsa är vår högsta prioritet, och din nöjdhet är vårt främsta mål. Välkommen till Tandtorget – din partner för enastående tandvård och en hälsosam munhälsa.

NYHET- Nu erbjuder vi AirFlow behandling

Airflow – är en hygienbehandling som effektivt tar bort fläckar på fram- och baksidan av tänderna. AirFlow fungerar genom att använda en fin stråle av tryckluft, vatten och fina pulverpartiklar för att ta bort fläckar orsakade av kaffe, te, rött vin, tobak och vissa munvatten. Det är en skonsam behandling som varken skadar din emalj eller medför obehag. Med Airflow lämnar du vår klinik med vitare tänder!

OBS! Med airlow bleks inte tänderna utan ger endaste en ljusare nyans.

Rengöring